Fordelene med kakkelovn

the-advantages-of-tile-stoveKakkelovner er ikke så vanlige i Norge. Man finner dem noen steder, og da gjerne i villaer, av litt eldre dato. Kakkelovnen var den foretrukne formen for oppvarming av hjemmet hos de som hadde god råd på slutten av det 19. århundret.

Det eneste som hindrer dagens nordmenn fra å skaffe seg en kakkelovn, er derimot ikke at de ikke har penger, men at de som regel ikke kjenner til ovnstypen, og de fordelene som en kakkelovn har å by på. Om man ønsker å varme opp ett hus av større type, så er nemlig kakkelovnen et meget godt hjelpemiddel, som sørger for jevn og lun oppvarming. Det er selvfølgelig litt retro, men det har sin sjarm og det funker.

Grunnen til at kakkelovnen gir deg de beste sidene ved vedfyring er enkle å beskrive. Hovedsaklig så er en kakkelovn en meget stor ovn, med ett stort brennkammer. Når røyken skal finne veien til pipa fra dette brennkammeret, så tvinges den igjennom ett langt nettverk av hulrom, som til dels fungerer som en radiator, og til dels fungerer som et varmebatteri. Disse er gjerne bygget av en kombinasjon av støpejern og ‘kakler’, det vil si fliser og keramik, og disse stoffene fungerer fremragende for å trekke varmen ut av stoffene, for så å lagre dem, og sende dem ut i omgivelsene som en jevn strøm av varm luft.

Den klassiske kakkelovnen er ofte rikt dekorert, og den er pen å se på, men den kan ikke konkurrere med en åpen peis, eller en nyere ovn med glassdør, når det kommer til å sette stemningen. Det er noe annet om man bestemmer seg for å bygge en ny ovn i dag. Man kan kombinere de to opplevelsene, uten å ofre kakkelovnens fordeler. Brennkammeret kan i dag ha en egen glassdør, som gir den riktige formen for peiskos.