Lager du veden selv?

do-you-make-wood-itselfDet er dyrt å fyre, og det ser ut som om strømprisen kommer til å stige i nær fremtid. Ettersom utbyggingen av undersjøiske kabler til kontinentet skyter fart, betyr dette at mer og mer av den norske kraften kan selges på det europeiske fellesmarkedet. Det betyr at det i fremtiden også kan bli dyrere med ved. På den ene siden så er dette fordi flere kommer til å gå over til vedfyring, mens det også kommer av at prisen på energi styrer prisen på alt annet.

Kjøpeved er dyr ved?

Kjøpeved er gjerne dyr ved, og man trenger en del plass for å kunne fyre gjennom en hel vinter. Om man bor i byen så byr dette på også på utfordringer med hensyn til lagringsplass. Man må gjerne ofre kjellerboden, eller en plass i garasjen, for å få plass til de tre kubikkmeter med ved som man gjerne trenger for å basere oppvarmingen på ved. Det å kjøpe veden, sekk for sekk, er heller ikke noe billig alternativ. Det kan fort bli veldig dyrt. Derfor kan det være lurt å se etter alternative former for oppvarming og fyring. Ved er ikke den beste løsningen for byfolk, selv om litt fyr i ovnen kan være kos en gang i blant. Den som vil ha en billigere og enkel løsning gjør lurt i å kjøpe seg en varmepumpe som kan redusere strømforbruket, samtidig som det blir godt og varmt.

Den som bor på landet har det enklere

Den som bor på landet har det enklere når det kommer til veden. Man har gjerne en bonde i nærheten som på avtale kan levere flere kasser ved til en rimelig penge. Dertil har man som regel plass til å lagre veden i uthus eller ute i hagen, under en presenning eller ett halvtak. Da lønner det seg også med vedfyringen.