Moderne vedovner for varmtvann?

modern-wood-stoves-for-hot-waterDet er kanskje hovedsaklig noe som kan friste for den som fortsatt har en tradisjonell hytte, og ikke en bolig nummer to, med boblebad og varmekabler i oppkjørselen men som likevel omtales som “hytta”. Men det er mange gode grunner til hvorfor man bør bruke en vedovn til å varme opp vann.

Kombisystemer som koster lite og gir mye

Om man er fristet av tanken på å varme vannet med ovnen, så finnes det i dag systemer som gir deg mye for pengene, selv om ovnen er ganske dyr i seg alene. Men om man ønsker å spare penger på strøm, og samtidig ønsker en løsning som gjør huset mer uavhengig av fremmed energi, så kan det lønne seg å kombinere en slik vedovn med en solcelle som lager varmt vann. Den nye typen fungerer på nesten samme vis som en varmepumpe, selv om det hele er langt enklere. Denne formen for solcelle-anlegg sirkulerer en bærervæske gjennom vakuumrør, som ligger i en sort kasse på taket. Disse samler svak varme fra solen, også på vinteren, og de fungerer selv om det er overskyet. Ett ferdig vannsystem av denne typen lar seg enkelt kombinere med en varmtvannstank, som bør være litt større enn vanlig. Man bør kunne lagre over 400 liter med vann i den. Knytter man så vedovnen til samme tank, er man sikret varmt vann, og en lagringsplass for overskuddsvarme som ligger inni huset.

Skulle det skorte med varme fra disse to kildene, er det ingenting i veien for at man bruker de vanlige elektriske varmestavene som man som regel finner i varmtvannstanker. Dette er en god backup for om man skulle reise på ferie midt på vinteren, og ønsker å komme hjem til en varm dusj, i stedet for at anlegget er flommet over og istappene snirkler seg ned inngangstrappen.