Spar strøm med varmepumpe

save-energy-with-heat-pumDet begynner å bli opplagt at strømprisene kommer til å stige ganske kraftig i den nærmeste fremtiden. Noe av grunnen til dette er selvfølgelig at det bygges flere undersjøiske kabler over Nordsjøen, slik at Norge blir tettere knyttet til det europeiske kraftmarkedet. Dette er gode nyheter for norske kraftprodusenter, men det betyr at det blir dyrere å fyre for oss andre.

Siden de fleste norske hus er bygget og lagt opp til å varmes med billig strøm fra vannkraft, er dette dårlige nyheter for ganske mange husstander. Mange har allerede tatt konsekvensen av dette og lagt om både til vedfyring og varmepumpe, for å spare litt penger i det lange løpet. Om man lager veden selv er det ett meget billig alternativ, som kun krever at man investerer noen helger, med litt trim med motorsag og øks.

For den som ikke ønsker, eller kan ta del av den meditative gleden det er å hugge ved, er den nest beste løsningen gjerne en varmepumpe. Fra den første generasjonen med varmepumper for ett nordisk klima kom har det skjedd store forandringer. Pumpene er blitt langt mer effektive og de fungerer også på langt lavere temperaturer.

Mens den eldre generasjonen av varmepumper sluttet å arbeide effektivt når temperaturen kom ned under null grader, så finner man i dag private enkle varmepumper som fortsatt bringer en dobbel effekt ved temperaturer på -10 grader.

Om man beregner varmegjennomgangen i huset, finner man lett ut hvor stor effekt den nye varmepumpen trenger å ha. Ved en temperaturforskjell på 30 grader, mister ett norsk trehus på 120 kvadratmeter omtrent 10 kW/h med varme. Siden man alltid bør ha en alternativ kilde til oppvarming, som for eksempel noen panelover, om noe skulle gå galt, er en varmepumpe som trekker 5 kW/h, og med dette gir 10 kW/h med varme ved -10 grader, derfor som regel nok.