Varmegjennomgang og U-verdi

thermal-conductivity-and-u-valueDet å beregne varmegjennomgang av materialer er ett viktig hjelpemiddel for den som vurderer å isolere, den som er i ferd med å pusse oppe ett gammelt hus, eller den som er i ferd med å bygge nytt.

I Norge så har det ikke vært så vanlig å snakke om varmegjennomgang og om U-verdi. Litt av grunnen til dette, er at det ikke har vært nødvendig. Siden de fleste bygger i tre, har de allerede den store fordelen at treverk har en meget lav varmegjennomgang. Det isolerer godt i seg selv, og om man fyller på med ‘glava’, så er man som regel sikker.

Hva er U-verdi?

U-verdi er en formel som uttrykker hvor mye varme som går gjennom ett materiale ved en gitt avstand i temperatur i Kelvin. W/m2K=U, gir oss varmegjennomgangen. Watt/timer per Kvadratmeter per avstand i Kelvin tilsvarer hvor mange watt/timer oppvarming du trenger.

Kelvin har samme skalering som Celsius, men skalaen begynner på det absolutte nullpunktet, slik at man kan beregne det hele metrisk. Gjerne så regner man med en fast lav utetemperatur på -12 grader Celsius, men en innetemperatur på 18 grader Celsius. Dette gir en fast avstand på 30 grader Kelvin. Om du bor på steder hvor det blir kaldere, så må du legge på avstanden.

Når man bygger nytt, isolerer, eller putter inn nye ovner, er det likevel nyttig

Det finnes egne tabeller som viser deg hvilken U-verdi forskjellige materialer har, og hvilken U-verdi forskjellige tykkelser av materialer har. Når man så gjennomfører beregning, vet man hvor mange Kilowatttimer som man trenger for å varme hele huset på årets kaldeste dag. Deretter skalerer man de nye ovnene, eller man finner ut om det lønner seg å pakke på mer isolasjon. Det er også velegnet til å finne ut hvilke former for oppvarming som egner seg for huset.