Vedfyring for de kaldeste dagene

fuelwood-for-the-coldest-daysOm man fortsatt har gamle vedovner stående hjemme i huset, er muligens tiden kommet for å bytte dem ut. Det har skjedd en stor utvikling innen vedovner i løpet av de siste årene. Ovnene er blitt mer effektive, og de gir mer varme for samme kvantum brensel.

En av de viktigste utviklingene som har funnet sted, er at man har tettet unødige hull, slik at mindre luft trekker gjennom ovnen. Det betyr at ovnen bli varmere, samtidig som det strømmer mindre varm luft ut gjennom pipa. Dette er en totalgevinst for miljøet, samtidig som man skåner lommeboka i det lange løpet. Om man vil investere i renere luft, samtidig som man kan ha det lunt og varmt på de kaldeste vinterdagene, så bør man fortsette å lese her.

Den nye vedovnen

For videre å effektivisere vedovnen, spesielt for nye bygg, og spesielt for lavenergihus, har man laget en helt ny form for pipe, som har to ganger i seg. Den ene runde pipa er mindre i diameter, og er festet inne i det andre røret. Den varme eksosen fra ovnen stiger opp og ut gjennom den ytterste gangen i rørene. Samtidig trekkes det frisk luft inn gjennom det indre røret. På vei nedover i det lille røret varmes luften som kommer utenfra opp. Samtidig kjøles røyken ned mens den stiger oppover. Det som kommer ut er kald røyk, og det som trekkes inn, havner ferdig oppvarmet i ovnen. Teknikken ble først utprøvd på gass-brennere i tyskland, men det samme prinsippet fungerer også når man fyrer med ved.

Det eneste problemet med denne teknologien, er at den krever at man bytter ut store deler av de gamle ovnene, og at man bygger om pipa, for at det hele skal passe sammen. Det lønner seg derfor som regel kun når man bygger nytt, eller når man pusser opp ett hus, hvor pipa har forfalt såpass at den må byttes ut uansett.